甄子丹被狠批耍大牌,列20点长文反击:我很愤怒

由甄子丹同王宝强主演嘅电影《冰封侠:时空行者》(冰封侠2)喺前日喺大陆上映,上画3日,只收得2,500万人民币(约2,836万港元),票房口碑都唔好。

大陆投资方嘅电影出品微博噚日以《官撕:冰封侠的背后》为题,发文炮轰甄子丹,将部戏嘅低票房、差口碑嘅责任全部推到佢身上,文章批评甄子丹耍大牌、乱改台词之余,就连拍古装戏也唔肯配合戴假发,仲干涉制作团队工作,另把其他演员戏份删掉,大量保留自己戏份,导致电影成果未如预期,到影片上映时又不配合宣传等。

据大陆传媒指,甄子丹噚日得悉事件后,已经怒火中烧,喺微博留言话:「你们这些无耻的一群人,你的卑鄙宣传行为,我不会容忍的,等我的律师信吧!」唯此微博已被删除。

不过,事件并未完结,人在新西兰拍摄迪斯尼公司《花木兰》嘅甄子丹,今日再喺自己个微博贴长文,佢话:「5年前参与拍摄的电影《冰封侠》而延展续集的官方微博昨天傍晚,发出恶意抹黑我的置顶长文(让微博于昨晚9点已经删除),但并不意味着我会放弃启动法律程序来保护我的合法权益,我很愤怒。想了一晚,既然行业寒冬,经不好,部电影的宣传费都是囊中差涩,片方企图恶意抹黑演员来提高影片的关注度,我成全你们。」之后便以20点反击剧组嘅指控。

其中甄子丹话既然片方对演员有咁多不满,点解要喺电影口碑差嗰阵先出文指控,又话套戏已经拍咗5年先上,中间有咁多时间又唔见对方反映意见等。甄子丹亦有话成套戏系用配音演员配音,认为片方既然唔满意台词,点解喺配音时照配啲「唔满意」嘅台词,佢更寸爆话:「难道我没有参与配音却有神一般的魔法来『控制』配音流程吗?」

另外,对方被指摘喺片场指手划脚,曾喺多套电影中担任动作导演嘅甄子丹,话动作导演现身范却被扭曲意思,认为写抹黑文嘅宣传人员,并唔了解拍戏现场嘅运作;又提到被指不肯戴假发演出一事,甄子丹话:「穿越题材,到了现代,剪回现代人的发型是主创5年前的人设计,宣传的公司太不知情了。抹黑之前的功课做得不够深入。」甄子丹更指,拍完套戏已经几年,至今仲未收尾期片酬等。

甄子丹更指,就算片方删除嗰条批评文章嘅微博,并唔会意味住佢会放弃继续维权。甄子丹更认为,如今片方特意挖空心思去恶意抹黑佢,佢真系顶住条气。佢话每一位演员都希望自己嘅作品有好成绩同好的口碑,但系用这种拙劣嘅方式,根本不会改变票房的失败嘅结果。

而身为「甄家班」一份子嘅严华,就转发咗甄子丹条微博,仲话自己跟咗子丹几十年,佢哋之间嘅感情唔系咁容易被影响同打破。其实甄子丹喺长文中都有提到,严华同喻亢都系甄家班成员,就算被挑拨都离间唔到佢哋之间嘅感情。(编按:严华及喻亢,曾喺第37届香港电影金像奖中,与元彬一齐凭《追龙》入围「最佳动作设计」)

欢迎分享至朋友圈

来源:苹果日报

香港娱乐八卦

尽在HKChannel