湖南省一个县,因为一条河而得名,建县历史超1400年

湖南省,地处中国中部、长江中游,和湖北省相对应,湖南省因大部分区域处于洞庭湖以南而得名“湖南”,因省内最大河流湘江流贯全境而简称“湘”,省会驻长沙市。湖南省东临江西,西接重庆、贵州,南毗广东、广西,北与湖北相连。截至2019年7月,湖南省下辖13个地级市,1个自治州。包含了36个市辖区、18个县级市、61个县、7个自治县。

其中,就辰溪县来说,人口超40万,古称辰阳、辰谿,隶属于湖南省怀化市,位于湖南省西部,怀化市北部,辰水之畔。地理坐标为东经109°54′-110°32′、北纬27°53′-28°13′。东连溆浦县,南邻中方县,西与麻阳县、泸溪县接壤,北与沅陵县交界。总面积1977平方千米。在历史上,辰溪县这一建制始于隋朝时期,因为一条河而得名,距今已有1400多年的建县历史了。

首先,辰溪县隶属于湖南省怀化市。辰溪县地处雪峰山与武陵山之间,西接沅(陵)麻(阳)盆地,总体地势是东南高,西北低,并呈多级夷平面阶梯状起伏下降。一般高程为海拔200~300米,最高是东南边界的罗子山主峰,海拔1378.7米,最低为西北边缘沅江水面,海拔100.1米。由于长期、多次的地质构造运动和外力地质作用的影响,地貌形态多样。辰溪县属中亚热带季风湿润气候,境内平均气温在16.5℃-17.9℃之间,降雨量为1328.4毫米,日照时数1476.8小时。具有春夏秋冬四季分明,雨量充沛,热量丰富,无霜期长的特点。就辰溪县的历史来说,从已出土的文物证明,远在新石器时代,就有先民在这里栖息繁衍。

春秋战国时期,该地区属于楚国的疆域。公元前221年,秦始皇嬴政建立了秦朝。在郡县制下,今湖南省辰溪县一带属黔中郡这一建制。西汉高祖二年(公元前205年),设立辰陵县,今怀化市辰溪县一带属之。西汉高祖五年(公元前202),改义陵郡为武陵郡,同时,改辰陵县为辰阳县。东汉建立后,省义陵(今溆浦)、无阳二县,并入辰阳县。三国这一历史阶段,魏蜀吴三国鼎立,今辰溪县一带先属蜀汉,后成为东吴的疆域。晋武帝太康元年(280年),将辰阳县并入镡成县。东晋安帝义熙六年(410年),将镡成县并入舞阳县,该地区属之。南朝宋武帝永初元年(420年),恢复了辰阳县这一建制。梁武帝天监十年(511年),改名建昌县,隶南阳郡。至陈宣帝,废建昌县,仍复名辰阳县,隶属于沅陵郡。

隋文帝开皇九年(589年),辰阳县治迁于沅水北岸(即今县治),与辰阳之名不符,于是,易县名为辰溪。对于辰溪县来说,以辰水流经得名。辰水,沅江水系河流。流经贵州省的铜仁市及湖南省的麻阳县、辰溪县。由此,就辰溪县这一建制,始于隋朝时期,距今已有1400多年的历史了。隋炀帝大业二年(606年),充州、辰州合并为沅陵郡,辖沅陵、辰溪、大乡、盐泉、龙标五县。唐高祖武德三年(620年),唐朝建立后,复改沅陵郡为辰州。辰溪县析出原义陵县地,设立溆浦县;析出辰溪、沅陵两县之部分地方,设立麻阳县;原静人县地亦析出归泸溪县管辖:武后垂拱三年(687年),复析出所属之今凤凰县地,增加设立渭阳县。而这,促使辰溪县的范围明显缩小。

最后,宋元明清时期,辰溪县先后隶属于辰州泸溪郡、辰州路、辰州府。到了1914年,辰溪县隶属于辰沅道。1928年,辰溪县直属于湖南省。1981年6月30日,黔阳地区改名为怀化地区,辰溪县属怀化地区。1997年11月29日,撤销怀化地区,设立地级怀化市,辰溪县属之。如今,辰溪县隶属于湖南省地级怀化市。截至2019年底,辰溪县下辖6个街道、8个镇、12个乡,总面积达1977平方千米,总人口约为47万人。那么,问题来了,对于辰溪县这个千年古县,你怎么看呢?